Márciusi fűszer klub receptjei - Latinos ízek
Ezek a spanyol receptek még márciusi fűszer klubunkban szerepeltek, de utána valahogy nem osztottam meg veletek. Gyorsan pótolom ezt a hiányosságot, mert olyan csodafinom dolgokat készítettünk, amiket vétek lenne titokban tartani.
Kasztíliai báránycomb (pulykával helyettesíthető) 4 fő részére:
½ kg báránycomb vagy lapocka
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paprika
1 mokkáskanál chili
1 teáskanál kömény
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál oregánó
3 babérlevél
5 dkg zsír (vagy vaj)
1.2 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja
2.5 dl víz
só
bors
Tisztítsuk meg a húst, sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze a fűszereket a reszelt fokhagymával és a zsírral, majd kenjük a besózott húsra.
Tegyük hűtőbe 20 percre, hogy a zsír visszadermedjen.
240 °C fokos, előmelegített sütőben süssük, a sütőrácson.
A rács alá tegyünk tepsit, amibe beletesszük a vizet, a fehér bort, a szeletekre vágott hagymát és a babérlevelet. 20-25 perc után mérsékeljük a hőfokot 150 °C fokra és süssük további 25-30 percig.
Amikor kész, hagyjuk 10 percig pihenni meleg helyen, hogy a hús jó szaftos legyen.
Addig szűrjük le a szószt, dúsítsuk apróra vágott fekete olíva bogyóval, adjunk hozzá vajat és a fűszerekből, ha szükségesnek tartjuk. Paprikasalátával tálaljuk.
Sült paprikás, édesköményes saláta
5 db capia paprika (piacon, nagyobb szupermarketekben kapható)
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál vörösbor ecet
½ dl olíva olaj
1 mokkáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt édeskömény mag
Mossuk meg a paprikákat és töröljük őket szárazra.
Kenjük be őket olajjal, szórjuk meg tengeri sóval és 200 fokon süssük addig, amíg fekete és hólyagos lesz a felületük. Tegyük melléjük a felszeletelt fokhagymákat is.
Ha már jó fekete a héjuk, tegyük a paprikákat egy tálba és fedjük be folpackkal.
Pihentessük 10-15 percig, majd hámozzuk meg és csumázzuk ki őket.
A többi hozzávalóból készítsünk pácot, adjuk hozzá a paprika kifolyt levét is és a feldarabolt sült paprikákat érleljük benne két napig.
Tálaljuk vékony szeletekre vágott édesköménnyel és olíva bogyóval.
Flan
1/2 liter tej
6 tojás sárga
vanilíás cukor vagy vanília rúd
5 dkg cukor
15 dkg cukor a karamellhez
A tojássárgáját a tejjel elkeverjük és hozzáadjuk a vaníliát és a cukrot.
Jól keverjük el, de vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon habos.
Karamellizáljuk a cukrot és 2 mm vastagon öntsük ki vele a formákat.
Ha megszilárdult öntsük a formákba a masszát és vízfürdőben tegyük sütőbe 45 percre. 120 fok.
Akkor van kész, ha már remegős az állaga.
Vegyük ki a vízfürdőből a formákat, és ha kihűltek egy napra tegyük hűtőbe.
A vízben hagyjuk kihűlni.
Tálalásnál vágjuk körbe a forma szélén a krémet, borítsuk egy tányérra és élvezzük, ahogy a lecsorgó karamell beborítja a krémet.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.