2:0 az olaszoknak
Magyarázom: egy pontot alapból önkéntesen kiutalok nekik a divatért, egy pedig a kávéért jár. Persze ízlések és pofonok, de akkor is. Elmesélem, hogyan jutottam erre az eredményre.
Régebben nem nagyon figyeltem oda tudatosan arra, hogy milyen kávét iszok, össze-vissza, hol ilyet vettem, hol másfélét. Némelyik ízlett, némelyik pedig nagyon nem, és elkezdtem felfigyelni ízbéli hasonlóságokra. Kiderült, hogy, a kedvenceim mind olaszosan voltak pörkölve. Úgyhogy saját tapasztalatból tanultam meg, hogy a pörkölés igenis az egyik legfontosabb jellemzője a kávénak.
A kávépörkölésnek rengeteg szintje létezik, Európában az alábbi négy típus terjedt el a leginkább:
Az első, a hamburgi, amely csak arabika kávéból készül, és a szemeket nagyon világosbarnára pörkölik. Elkészítésekor a kávét durvára őrölik, és szinte áttetsző, vöröses, savanykás italt főznek belőle. Itthon leginkább ezt ismerjük németes kávéként.
A második a bécsi pörkölés, szintén arabikából, amely már eggyel sötétebb barna színt ad a kávénak. Lefőzve már nem vöröses, az előzőnél erősebb színű, kissé kesernyés.
A harmadik a francia pörkölés, amihez már robuszta is kerülhet, és a babok felszínét sötétbarnára varázsolja. Italként nem csak a kávéfajták eredeti ízeit, de a pörkölés eredményezte ízeket is dominánsan érezni. Mi magyarok általában ezt az ízt ismerjük és kedveljük.
A negyedik pedig a már említett olasz pörkölés, amely sötétbarna, olajos felszínű babokat eredményez és a legösszetettebb ízeket mutatja nekünk, ha megkóstoljuk.
Kíváncsi lennék, nektek melyik a kedvencetek? Ha pedig a pörkölésről szeretnétek minél többet megtudni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt az oldalt: http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.php
Fotó: sweetmarias.com
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.