Nem csak medvéknek II.
A maciméznél sokunknak kimerül a mézek iránti érdeklődése, pedig szinte számtalan finomabbnál finomabb változatban juthatunk hozzá. Fajtamézekről akkor beszélhetünk, ha a méhek az adott méz döntő részét ugyanolyan növényről gyűjtögették össze. Magyarországon több száz növényfélét látogatnak a méhek, ezeknek viszont csak kisebb részéből készül fajtaméz. Magyar fajtaméz például az igen különlegesen hangzó facéliaméz, somkóróméz vagy szolidágóméz is.
A legismertebb és kedveltebb hazánkban talán az akácméz, ami kellemesen lágy ízének köszönhetően számos mézkülönlegesség alapja. A mi zempléni, egészen pontosan Vizsolyból érkező ízesített mézeink többsége is ezzel készül. Akácmézből készül például a gönci barackpálinkával ízesített Barackálom névre hallgató különlegesség is, ami tapasztalataink szerint sokatok kedvence, a Wampra nem győztünk eleget magunkkal vinni. És nem csak a pasik szerették!
Az akácon kívül gyakori még hazánkban a hárs, a vegyes virág, a napraforgó, a selyemfű, a gesztenye, az erdei és a repce méz. Az utóbbi talán a legjobb gyomorsavlekötő méz, és belőle készülnek a krémmézek is, mert igen hajlamos a cukrosodásra. És, hogy miért cukrosodnak a mézek? Erről majd egy következő postban írunk, de annyit előre is elárulhatok, hogy véletlenül sem a hozzáadott cukortól…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.