Kávé krémlikőrrel
A Bailey’s az egyik legjobban ismert, whiskey alapú krémlikőr, amivel szinte bármilyen kávét feldobhatunk. A kísérletező kedvűek azonban saját maguk is elkészíthetik a saját gyártású házi „bailey’st”, de legalábbis valami ahhoz nagyon hasonló, krémes, likőrös, kávékhoz remekül passzoló italt, nem csak whiskey-ből, de akár rumból, vagy konyakból is.
Hozzávalók:
fél liter tejszín
6 evőkanál barnacukor
1 vaníliarúd
2 tubus sűrített tej
1 dl erős kávé
4 dl whiskey
Ínyenceknek az ízesítéshez opcionálisan: mentalevelek, karamell darabkák, vagy csipetnyi őrölt kardamom, esetleg fahéj. A whiskeyt ízlés szerint helyettesíthetjük rummal, konyakkal, vagy akár vodkával is. A whiskeys verzió, az extra fűszerek nélkül áll majd a legközelebb az eredetihez, de szerintünk rummal is nagyon vagány.
Elkészítés:
- A tejszínt egy kis lábosban meglangyosítjuk.
- Közben a cukrot kissé karamellizáljuk, majd a meleg tejszínt hozzáöntve, kevergetve, türelmesen felolvasztjuk benne.
- Hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét (és a többi fűszert is, ha úgy döntünk), a sűrített tejet és a kávét. Forrásig melegítjük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
- Miután teljesen kihűlt, hozzáöntjük a whiskey-t, illetve az általunk választott italt. Semmiképp ne melegen öntsük bele, hiszen akkor az alkohol jó része elpárolog belőle, így nem marad benne túl sok spiritusz. Ha mentát is szeretnénk bele, az is ilyenkor jöhet.
- Üvegbe töltjük, és legalább egy napra a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.