Kedvencem, a csipkebogyó
Imádom a csipkebogyót. Gyönyörű tűzpiros színével a legzordabb téli erdőt is barátságossát tudja tenni. Ha csak tehetem beszerzek pár ágat, és ezzel dekorálom a lakást vagy díszítem a téli ajtódíszt, adventi koszorút. De az ízét is nagyon szeretem. Gyakorlatilag mindenért odavagyok, amiben csipkebogyó, azaz hecsedli van. Szerencsére ez egy hasznos rajongás, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Lássuk a legfontosabbakat!
Először is a C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Ez pedig növeli az ellenálló képességet, és segítségünkre lehet a megfázás és a nátha leküzdésében. Nyomokban B1-, B2-, K- és P-vitaminokat is találhatunk benne, magnéziumot viszont szintén rengeteget. Így idegesség, vérnyomás problémák, valamint szív- és érrendszeri betegségek kezelésénél is jótékony hatással bír.
Legtöbben teaként, vagy szörpként találkozunk vele először, de készülhet belőle mártás, pálinka, vagy lekvár is. Utóbbinak az otthoni elkészítése sajnos nagyon macerás, hiszen a csipkebogyó valójában a vadrózsa áltermése, és a belseje telis-tele van apró szöszökkel, amiktől igen körülményes házi körülmények között maradéktalanul megszabadulni. Ráadásul rengeteg kell belőle még egy egészen pici üvegnyihez is. Így ezt a feladatot inkább másra hagyom, viszont mindenkinek ajánlom, hogy ne tartson tőle, kóstolja meg a hecsedlit valamilyen formában. Nálunk a sláger palacsintába töltve és persze a pálinka, ami pálinkák közül nekem a birs mellett a másik kedvencem, de erről majd még máskor, bővebben…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.