Búcsú a töklámpásoktól
Most, hogy lecsengett a halloween, avagy a mindenszentek körüli izgalom ideje, a dekorációnak szánt tökök ideje is lejárt. Kidobni őket azonban majdnem akkora vétek lenne, mint húsvét után lepasszolni a megunt nyuszikat, ezért mi két remek ötlettel is szolgálunk most az újrahasznosításukhoz. Sütőtöklekvárjaink receptje ugyan hétpecsétes titok, de szerintem ez a remek főétel és desszert legalább olyan finom.
A receptekért hatalmas köszönet és legalább egy korsó sör jár Peidl Alex Patriknak, a Fogas Pizzéria és a Bajai Halászcsárda chef helyettesének. :)
Garnéla és sütőtökcurry
Nem is olyan régen, az új csokoládék bemutatásánál érett meg bennem az ötlet, hogy az indiai ihletésű csokoládét egy valódi curry után kóstoljuk meg. Íme egy kis segítség mindehhez, sütőtökkel és garnélával.
Hozzávalók 4 főre:
* 1 csokor zöldhagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 600 g sütőtök
* 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
* 2 evőkanál olaj (szerintem olíva)
* 400 ml édesítetlen kókusztej
* egy fél citrom leve
* só
* bors
* 300 g fagyasztott garnéla
A zöld currypasztához:
(Lustábbak ezt készen is megvehetik a nagy vásárcsarnok ázsiai boltjában, de mégiscsak otthon készítve az igazi.)
* 1 mogyoróhagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál korianderlevél
* fél teáskanál koriandermag
* 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
* 1 zöld chili
Elkészítés:
1. A currypasztához a hagymát durvára daraboljuk, a fokhagymát meghámozzuk. A chilit kimagozzuk, és durvára daraboljuk.
2. A paszta hozzávalóit egy mozsárba tesszük, és krémes állagúvá törjük.
3. A zöldhagymát (mogyoróhagymát is használhatunk) megmossuk, és felkarikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felvágjuk. A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk, és 1x1 cm-es (de legalábbis minél apróbb) kockákra vágjuk.
4. Az olajat felmelegítjük, a hagymát a gyömbérrel, a fokhagymával és a tökkel 4-5 percig nagy lángon pirítjuk.
5. Hozzákeverjük a pasztát, a kókusztejet és a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül, közepes lángon kb. 5 percig főzzük. Ha nagyon elfőtte a levét, pici vízzel pótoljuk.
6. Hozzáadjuk a garnélát, és rövid ideig még forraljuk. Mikor a rák megfőtt, melegen tálaljuk.
7.Köretként párolt jázminrizst adunk hozzá.
Aki nem szereti a tenger gyümölcseit, elkészítheti csirkéből vagy pulykából is, vagy esetleg sertés szűzből (a többi résznek több idő kell a megpuhuláshoz).
Zöld teás, sütőtökös tiramisu
Hozzávalók 12 főre:
* 1 kg mascarpone
* 3 csomag (1,2 kg) babapiskóta
* 3 dl Bacardi
* 7 tojás sárgája
* 7 evőkanál porcukor
* 10 dkg kristálycukor
* 0,5 kg sütőtök
* 8 db zöld tea filter
Elkészítés:
1. 5 db teafilterből, kb 0,6dl vízzel erős teát készítünk, hozzáadjuk a
10 dkg cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
2. A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és sütőben készre sütjük.
3. A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre (2 perc), majd villámgyorsan kiemelve jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve), pár percig kevergetve hűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
Ha még aznap vagy másnap feltálaljuk, vagy, ha esetleg ózonkezelt tojást vettünk, ez a lépés kihagyható.
4. Hozzáadjuk a 7 evőkanál porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá verjük.
5. A megsült sütőtököt leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojássárgájához. Hidegen!
6. Ezután a 1,5 kg mascarponéval addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz.
7. Kb. fél órát hűtőben pihentetjük.
8. A lehűtött teába beleöntjük a Bacardit, majd a babapiskótát egyenként, gyorsan belemártjuk (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra tegyük bele), ezután egy megfelelő nagyságú, szögletes tepsibe egymás mellé helyezzük, hosszanti irányban. A tepsi alját egészen fedjük be, és, ha szükséges, nyugodtan törjük ketté a piskótákat.
9. Végre jöhet rá a sütőtökös krémnek a fele.
10. A babapiskóták másik felét ugyancsak megmártogatjuk, majd keresztirányban egymás mellé helyezzük őket a krém tetejére.
11. Ezután jöhet a krém másik fele.
12. A tepsit megütögetjük, majd habkártya segítségével elsimítjuk a tetejét.
13. Lefóliázva 12 órát pihentetjük a hűtőben.
14. Végül tálalás előtt kb. 8x8-as kockára daraboljuk, és a megmaradt teafilterekből vékonyan megszórjuk a teafűvel.
Szerintem mindkét finomság igazán tisztességes búcsúztatása a tökjeinknek. Kipróbálás után várjuk az élménybeszámolókat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.