Erős Pista Marokkóban
Marokkó hallatán a színpompa az első szó, ami eszembe jut. Tarka kelmék és tarka ételek. Színes-szagos fűszerhalmok a piacon. Marokkó szó szerint és átvitt értelemben is sokszínű, és ehhez a konyhaművészete is nagyban hozzájárul.
Ismerkedésünket a marokkói gasztronómiával érdemes egy valóban jellegzetes helyi specialitással, a harissával kezdeni. A harissa tulajdonképpen a mi Erős Pistánk arab rokona. Ebből már könnyű kikövetkeztetni, hogy egy chili alapú, krémes állagú ételízesítőről beszélünk, amivel egyébként tudtotokon kívül már sokan találkoztatok. Hogyan lehetséges ez? Nagyon egyszerű: ettetek már becsületesen megpakolt, igazán jó alapanyagokból készült kebabot vagy gyrost? Na ugye! Bizony, a pikáns, csípős szósz ez esetben is a harissának köszönhette az aromáját.
Bár házilag is elkészíthető chiliből, korianderből, római köményből, fokhagymából, olivaolajból és némi sóból, általában az arabok is készen veszik, arra viszont nagyon ügyelnek, hogy mindig legyen belőle otthon. Marokkóban leggyakrabban kuszkusz mellé kínálják, de mindenféle mártásnak és öntetnek remek hozzávalója lehet. Majonézzel kombinálva mártogatós szósznak is kiváló, és joghurttal keverve pazar ízt kölcsönöz a benne pácolt husinak is. Adhatunk hozzá plusz olivát és fokhagymát, ezek még inkább kiemelik az ízét.
Végezetül egy jótanács: mivel a harissa rendkívül sokoldalúan felhasználható, nagyon könnyű rákapni, mégis, ha azt szeretnétek, hogy csak egyszer csípjen, óvatosan bánjatok az adagolással!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.