Imi Wonka, a mi csokigyárosunk
Ígértem nektek, hogy sorban bemutatjuk szakértőinket, hogy tudjátok kik segítik munkánkat. Elsőként jöjjön Bilák Imre csokoládékészítő mester.
A neve siztosan sokatoknak ismerősen cseng már, de fogadni mernék: a korával már korántsem lennétek ennyien képben. Imre ugyanis még harmincas évei elején jár. Fura, a mester szó hallatán nekem mindig egy idősödő, jókedélyű, bácsis figura jut eszembe. Imrére ezek közül persze csak az egyik illik (szerintem kitaláljátok, melyik), ám abban a percben, ahogy megkóstoltam a csokoládékölteményeit, be kellett látnom: bizony megérdemli a mester címet.
Sokáig nem is volt benne biztos, hogy az eredeti végzettsége szerinti szakmáját, azaz a cukrászkodást szeretné gyakorolni, mivel a sok, magyar szokás szerint készült, nehéz, vajkrémes-habos torta elvette tőle a kedvét. Mit mondjak, megértem. Belgiumban és Hollandiában tett útjai során jött az ihlet, hogy csokoládékészítéssel foglalkozzon, és az ottani mesterektől sikerült is ellesnie a szakma fortélyait. Logikus döntésnek tűnt volna a csokoládékultúrájáról méltán híres Belgiumban maradnia, ám szerencsénkre inkább a magyar ízlés megreformálását tűzte ki céljául.
Az eltelt pár év eredményei alapján bátran állíthatjuk: jó döntés volt. Imre mára az egyik legnagyszerűbb és legelismertebb csokoládégyárosa hazánknak. Persze a gyár kifejezés nem egészen helytálló az ő esetében, hiszen mindegy egyes darabot kézzel készít el a műhelyében. Kedvencei a nemcsak finom, de mutatós kosárkák, ízekben pedig a merész kombinációkat részesíti előnyben. Büszkeségei a gorgonzolás-marcipános, balzsamecetes-paradicsomos, vagy éppen wasabis bonbonok, de a vadulás mellett szívesen készít hagyományosabb csokikat is.
Imre csupa válogatott finomságból dolgozik, a műhelye valóságos csokilaboratórium, ahol már több, mint 120 különböző titkos receptet kísérletezett ki. Így, ha termelési volumenben nem is szárnyalja felül a mesebeli előd, Willy Wonka eredményeit, kreativitásban biztosan köröket ver rá.
Aki nem hiszi, járjon utána, és kóstolja meg bonbonjait. Aki pedig még többet szeretne megtudni róla, vagy az általa készített csokoládékról, írja meg nekünk a kérdéseit e-mailben vagy itt a kommentekben és mi megígérjük, hogy eljuttatjuk azokat a mesterhez személyesen. Csak egyet ne kérjetek tőle: a receptjeit. Azokat nem árulja el senkinek.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.