Csibi mami beiglije
Rég volt új bejegyzés, nagyon el voltunk foglalva a karácsonyi rendelésekkel. Most, hogy a vége felé közeledik a csomagolás és az utolsó csomag is elindult vidékre, van idő készülődni is, pl. nekiállni beiglit sütni. Idén ez már az én reszortom, megpróbálom reprodukálni csodálatos nagymamám mákos és diós beiglijét. Tavaly már ízében sikerült, a forma még hagyott némi kivánnivalót maga után. Próbáljátok ki őket, zseniális mindkét változat.
Bejgli (2 rúdhoz való):
Tészta:
50dkg liszt, 25dkg vaj (vagy margarin), 2db tojás sárgája + 1 egész tojás, kb. 7dkg porcukor, 2dkg élesztő, pici só, kb. 1-2 dl tej.
A lisztet a vajjal (margarinnal) simára eldörzsöljük, a közepébe mélyedést csinálunk és beleengedjük a tojást, majd beletesszük a cukrot, a csipet sót és a kb. 1 dl, picit cukrozott langyos tejben felfuttatott (megkelesztett) élesztőt. Annyi tejjel (vagy tejföllel) összekeverjük és felverjük a tésztát, hogy kemény rétes tészta fogása legyen, vagyis: közepesen lágy, nyújtható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (simára gyúrjuk), két cipóra osztjuk és kb. fél órán át (vagy 45 percig) letakarva pihentetjük (nem hideg helyen), majd kb. fél cm vékonyságúra nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a töltelékkel.
A töltelékkel megkent tésztát összesodorjuk (a két végét puhán benyomkodjuk) és a tetejét rögtön megkenjük felvert tojással. Legalább fél óráig - nem hideg helyen - pihentetjük. A tepsibe kb. 3 ujjnyi távolságra tesszük egymástól a rudakat, majd újból bekenjük a felvert tojással. A tepsit vékonyan kivajazom, zsírozom.
Sütés:
5 perc teljes láng, majd kb. 45 perc -1 óra takarék (közepes) tűznél sütjük készre. Azért figyelni kell, hogy se az alja, se a teteje ne piruljon meg nagyon.
Ha kihűlt, folpackba tekerve sokáig eláll.
Töltelék (2 rúdhoz)
Mákos:
25dkg finomra darált mák, 20dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja (a citromot először fertőtleníteni kell, majd tiszta forró vízzel jól le kell mosni lereszelés előtt, vigyázni kell, hogy a fehér héját ne reszeljük bele, mert keserű lesz), 1 csomag vaníliás cukor és ezt kb. ½ dl tejjel összekeverjük, hogy ne morzsálódjon.
Diós:
25dkg finomra darált dió, 20dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor (aki szereti 5 dkg forrázott mazsola) és ezt kb. ½ dl tejjel összekeverjük, hogy ne morzsálódjon.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.