DIY: csokis brownie házilag
Szerencsére léteznek olyan sütemények, amiket mind nagyon szeretünk, mégsem nehéz elkészíteni őket. A csokoládés brownie is pont közéjük tartozik, csak arra kell odafigyelni, hogy megtartsuk a hozzávalók arányát. Ja igen, és persze a csokoládéra. A legfinomabb akkor lesz, ha magas kakóbab tartalmú, fekete csokit választunk hozzá – egy barátnőm a Lindtre esküszik, de ki-ki maradjon nyugodtan a saját kedvencénél. Ha inkább a tejcsokoládéra voksolnánk, akkor is maximum a feléhez használjunk azt, és ilyenkor mindig csökkentsük a cukor mennyiségét, különben a brownie-nk émelyítően édes lesz. A színe persze már ekkor sem lesz a megszokott, szép sötét, úgyhogy mi már csak a látvány miatt is a fekete csokira szavazunk.
Na, de következzen végre a hozzávalók listája:
25 dkg csokoládé
12,5 dkg vaj (nem margarin!!!)
25 dkg cukor
12,5 dkg liszt
4 tojás
A mennyiség az éppen nem diétázó vendégek számának függvényében változtatható, csak arra figyeljünk, hogy az arányokat tartsuk meg: két rész csoki, egy rész vaj, két rész cukor, egy rész liszt. Opcionálisan kiegészíthetjük mindezt egy-két csomag vaníliás cukorral, illetve egy résznyi dióval vagy mandulával is.
Az elkészítése – ahogy ígértük – szuperegyszerű: a vajat és a csokit felolvasztjuk, és összekeverjük. A cukrot a tojásokhoz keverjük, majd a csokis masszához öntjük. Beleszitáljuk a lisztet, végül jöhet a dió vagy a mandula. Kivajazott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, hanem még akkor vegyük ki, amikor a közepe kicsit ragacsos, mert olyankor lesz a legfinomabb: kívül omlós, belül puha.
A díszítés a fantáziánkra van bízva, de az egyszerű porcukorral is nagyon mutatós mintákat készíthetünk rá papírsablonok segítségével. Tálalhatjuk magában is, de mi a vaníliás szederlekvárra vagy a mascarponéra szavazunk kísérőként. Előbbi a savanykás íze miatt egészíti ki remekül a brownie-nkat, utóbbi pedig hűvösségével szolgál remek alternatívájául a már hagyományosnak mondható vanília fagylalt helyett. Reméljük, nektek is beválik mindkettő!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.