Stílusos kedvencünk: a martini koktél
Lehet, hogy sokakat teszünk csalódottá, de sajnos el kell árulnunk: az eredeti martini koktél nem James Bond vodka-martinijét jelenti, hanem egy másik italt. A 007-es még sehol nem járt, amikor italunk már rég nagy népszerűségnek örvendett.
A Martini Rosso vermut 1863-ban született meg, Olaszországban, a Martini & Rossi alkoholos italokat gyártó cég jóvoltából. A fűszerek hozzáadásával készülő borkülönlegesség a 20. század elején jutott el Amerikába, ahol állítólag New Yorkban (hol máshol?), a Knickerbocker Hotel bárjában készítettek belőle először nemes egyszerűséggel martini névre keresztelt koktélt. A szesztilalom idején sokaknak vált kedvenc italává, bár nem tudhatjuk, hogy őszinte rajongásból, avagy kényszerből választották-e a nemlétező itallapról. Minden esetre azóta is makacsul tartja ezt a státuszát, és, hogy tovább gyarapíthassuk a hívők táborát, az International Bartenders Association által hivatalosnak tekintett receptjét most veletek is megosztjuk.
A hozzávalók:
5,5 cl gin
1,5 cl vermut
díszítésnek olívabogyó vagy citromhéj-spirál
Az elkészítése rendkívül egyszerű: lehűtött martini koktélos pohárba (igen, az a hosszú talpú, kifelé szélesedő), jégre töltjük rá a gint és a Martinit, majd jól elkeverjük, végül dekoráljuk.
Természetesen a receptet nem muszáj ilyen szigorúan követnünk, nyugodtan kipróbálhatjuk vodkával is, rázva, nem keverve. Valamit csak tudott ez a James!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.